Uw partner in huurrecht
Juridische hulp van gespecialiseerde huurrechtadvocaten. Uw belang en uw resultaat staat centraal.
Bel vandaag 070 221 0514 voor deskundig advies in uw zaak.
SPECIALIST IN HUURRECHT NODIG?
U bent aan het juiste adres. Wij helpen u op weg met advies op maat.
Overleg over een huurzaak? Bel vandaag nog met 070 221 0514
Kort geding ontruiming
Een kort geding procedure verloopt anders dan een ‘gewone’ procedure, die ook wel bodemprocedure wordt genoemd. In een kort geding tellen bijvoorbeeld de bewijsregels niet die voor andere civiele dagvaardingsprocedures wel tellen. Dit geldt zowel voor een kort geding bij de rechtbank (kantonrechter of handelsrechter), als voor een kort geding bij het gerechtshof.
Huurachterstand
In een kort geding dat gaat over een huurachterstand als reden voor ontruiming, is het belangrijk dat een huurder over voldoende bewijs beschikt om aan te tonen dat er geen sprake is van een huurachterstand van drie maandtermijnen (of meer). Is er wel sprake van een huurachterstand van drie maanden of meer, of is het bijvoorbeeld de zoveelste keer dat een huurder moet worden gedagvaard om tot betaling te worden gedwongen, dan zal de kort geding de vordering tot ontruiming over het algemeen toewijzen.
Voor een huurder is het daarom zaak om tijdens zo’n kort geding ervoor te zorgen dat de achterstand op het moment van de zitting minder is dan drie maanden. Belangrijk is ook dat de huurder daarvan bewijs moet hebben, want pas dan zal de rechter er snel van overtuigd kunnen worden dat de achterstand inderdaad (voor een deel) is ingelopen.
Overlast
In kort gedingen over overlast is het voor een verhuurder belangrijk om aan goede dossiervorming te hebben gedaan; een verhuurder zal dus voldoende overtuigend bewijs moeten insturen om de rechter ervan te overtuigen dat sprake is van een dusdanig ernstige structurele overlast, dat de ontruiming daardoor gerechtvaardigd is. Vaak worden in dergelijke kort geding (delen van) politiemeldingen als bewijs ingestuurd, samen met klachten en omwonenden en correspondentie tussen huurder en verhuurder.
Voor een huurder is het in zo’n procedure belangrijk om niet alleen zoveel mogelijk aan te tonen dat de klachten van omwonenden niet juist zijn of niet in de juiste context zijn geplaatst, maar ook om aan te tonen dat er verschillende buren zijn die wél met de huurder door een deur kunnen.
Uiteindelijk komt het in dergelijke procedures vaak neer op een belangenafweging, waarbij de rechter moet beslissen welk belang voorrang heeft: dat van de huurder tot het behouden van de woning, of dat van de verhuurder (en omwonenden).
Bewoning door een niet-huurder
In deze tijden van woningschaarste doen (vooral sociale) verhuurders er alles aan om woningruimte beschikbaar te krijgen op de markt. Dat betekent ook dat verhuurders kritisch kijken naar de bezetting van hun eigen woonbestand en ook (meer) actief controleren op de huidige bewoning van hun huurpanden.
ONTMOET ONZE SPECIALISTEN IN VERBORGEN GEBREKEN
Jean-François is al jarenlang werkzaam als advocaat, heeft een internationale achtergrond en is meertalig. Hij is sociaal bewogen en heeft zich toegelegd op meerdere rechtsgebieden waardoor hij in staat is cliënten bij te staan in meervoudige juridische problematiek.
Klaas is afgestudeerd in het strafrecht, maar is net zo goed thuis in het verbintenissenrecht en huurrecht. Hij is snel, direct en eerlijk en gebruikt zijn creativiteit, in combinatie met zijn overtuigingskracht en vasthoudendheid om het beste resultaat te behalen.
Geselecteerde referenties
Hieronder een selectie van referenties van onze klanten. Voor meer informatie en referenties kunt u contact opnemen.
Vertel ons jouw verhaal. Wij kunnen je helpen.
Vanzelfsprekend behandelen we alle aan ons verstrekte gegevens en informatie strikt vertrouwelijk. Bellen kan ook op 070 221 0514.
VIER ADVOCATEN
Advocaten familierecht, strafrecht en huurrecht
Koninginnegracht 53
2514 AE Den Haag